De makkelijkste manier om iemand anders te worden is om naar een andere plek te gaan. Niemand kent je, er is geen voorgeschiedenis en mensen kunnen je enkel inschatten op de buitenkant. Als echt uniek individu wil je natuurlijk niet overkomen als een toerist. Ik vlieg met een 33 liter rugtas en rijst de vraag: wat neem je mee en wat doe je aan? Ga ik voor preppy universiteitsstudent, Scandinavisch minimalisme of juist Mediterrane bloemen? De stad is in de zomer een hittestress hoogtepunt met temperaturen van 30+ graden, dus laagjes zijn niet echt een optie. Met de ruimte in de rugzak zijn de opties voor alternatieve persoonlijkheden beperkt. Welke identiteit draag je uit? Welke identiteit past in de omgeving daar en trekt interessante mensen aan? Ik denk na over de stoffen (linnen, katoen), silhouetten en texturen.
Nu kun je denken: mens, waarom denk je hier zoveel over na? Het beeld van kleding en stijl als iets oppervlakkigs is hardnekkig. Maar ik leef graag naar de quote van Oscar Wilde: ‘You can never be overdressed or overeducated’. Kleding is politiek, geschiedenis, cultuur, ambacht en genot. Het is voor mij een manier om iets te leren over de wereld en je creativiteit te uiten. Je kan zonder woorden iets over jezelf vertellen en je aanpassen of onderscheiden van de kudde.
Tegelijkertijd draagt kleding een soort giftige belofte in zich: als ik het perfecte jurkje/schoenen/tas vind, dan bereik je een soort verlichte staat. Je trekt de partner, baan en leven aan dat past bij je esthetiek. Het is zoals alles wat perfectie moet dragen, een onvervulbaar verlangen. Op deze droom is een miljardenindustrie gebouwd met een enorme impact.
Helaas leven we in een slechte tijd als kledingliefhebber: fast fashion verwoest de planeet en de kwaliteit van veel kleding is afgrijselijker dan ooit. Als je wil weten waarom: luister vooral naar deze podcast Why Do Clothes Suck Now met Atlantic schrijver en expert Amanda Mull. Mijn medicijn tegen fast fashion is snobisme. Hoe meer je weet over kleding, constructie en materialen - hoe lastiger je nieuwe dingen kunt kopen. Ik neem voornamelijk mijn toevlucht tot Vinted. Het is schatzoeken, een dopaminejacht naar de perfecte Prada hakken voor een paar tientjes. Kanttekening is wel dat om de zoveel tijd de app verwijder om de verslavende neiging onder controle te houden. En gezien de hoeveelheid Shein en Primark op het platform, vrees ik dat het niet echt een serieus antwoord is op de fast fashion verslaving van velen.
Dressing the part
Als je denkt aan New York fashion denk ik aan Carrie Bradshaw, Chloe Sevigny, Meg Ryan in elke Nora Ephron film en niet te vergeten Gossip Girl. Ik heb als puber alle boeken van Cecily Von Ziegesar (geweldige schrijversnaam) gelezen. Mijn favoriete reeks was een spin-off van Gossip Girl, genaamd The It Girl. Het gaat over Jenny, die naar een private school gaat en zich daar wil invechten bij de populaire rijke meisjes. Cecily kwam zelf uit een rijke familie in Connecticut (denk aan WASPS zoals Emily Gilmore) en is op Manhattan naar private schools gegaan. De boeken zijn amusant en de goede verstaander leert en passant een hoop over klasse in de VS en de kledingmerken die daarbij horen.
Het hoogtepunt van NYC fashion was in de jaren '90, met merken als Calvin Klein, Ralph Lauren, DKNY, Marc Jacobs en Jil Sander. Ondertussen is deze tijd weer in de mode onder de noemer 90’s minimalism en het wat latere Y2K fashion. Het mode-icoon dat deze tijd in New York personifieert, is de ‘effortless cool’ van Carolyn Bessette-Kennedy, wiens invloed meer dan 20 jaar na haar dood nog steeds zichtbaar is. De Calvin Klein publicist trouwde met de beroemdste bachelor van Amerika, John F. Kennedy Jr., en samen kwamen ze tragisch om het leven tijdens een vliegtuigongeluk in 1999. Elke TikTokker die het heeft over ‘quiet wealth’, ‘clean girl aesthetic’ en welke microtrend er deze week gaande is, staat op de schouders van CBK.
Wat is volgens jij de ultieme NYC outfit?
Amerika-Update:
Visum: Vandaag heb ik een afspraak op het consulaat op het Museumplein in Amsterdam. Je mag niets mee naar binnen nemen behalve je paspoort, CC en berg met printjes bewijsmateriaal. Als alles goed gaat mag je dan je visum ophalen op een industrieterrein in Nieuwegein (?) of kan je 30 eu betalen zodat hij thuis wordt bezorgd. Mochten er nog leuke kringlopen in Nieuwegein zijn dan hoor ik het graag!
Vakken Columbia: Binnen de gekozen focus area van de Summer Session heb je een lijst met vakken waaruit je er 2 kan kiezen. Uiteraard waren alle vakken die ik op het oog had in de periode A en kom ik in periode B. Ik heb nu gekozen voor het geschiedenisvak: History of the City of New York. Upside: stadstours met de geschiedenis van de stad, downside het is om 9 uur ‘s ochtends op maandag en woensdag. Het tweede vak waarvoor ik op de wachtlijst sta gaat over Human Rights and Global Economic Justice.
Huis onderhuren: ik zoek nog een onderhuurder(s) voor mijn huisje in Den Haag. Regentessekwartier, 60m2, ca. 1100 eu pm van half juni tot half september. Mocht je nog mensen weten die een plekje zoeken voor de zomer op 10 minuten van het strand, voel je vrij om het te delen!
Cover reveal ‘Wolkenkrabber: NYC Stories’!
De vibe is een beetje Sex and the City opening title, een beetje begin ‘00 pop album en nog wat e.e. cummings/bell hooks lowercasing. Je kunt nog pre-orderen tot 3 juli voor een tientje!
Tips:
Interview met Amerika correspondent Michiel Vos in de Volkskrant. Trouwde in bij een andere politieke clan, de Pelosi’s. In het interview geeft hij mooi aan wat het verschil is tussen Nederlanders en Amerikanen. Zo noemt hij het gebrek aan schaamte, met als voorbeeld de foto muur met beroemde mensen die je bij veel Amerikanen aantreft in de entree.
Filmtip: Challengers. Deze verhitte film over 3 tennissers die verwikkeld zijn in een jarenlange driehoeksverhouding speelt zich grotendeels af op een tennisbaan in de buitenwijk New Rochelle, New York. Het is een heerlijke film waarin de spanning continu wordt opgevoerd en je drie mensen spelletjes met elkaar spelen.
Autostraddle noemde het ‘de ultieme film voor biseksuelen’ and they’re not wrong. Ook hier speelt fashion een grote rol door de kleding die Loewe’s Jonathan Anderson ontwierp voor de film. Sterrol is het shirt met de tekst I Told Ya, geïnspireerd door een shirt van John F. Kennedy Jr. in de 90s.
Die tekst was weer een verwijzing naar een button uitgebracht toen zijn vader John F. Kennedy de presidentsverkiezing won in 1961.
Netflix tip: Ashley Madison documentaire . In deze 3-delige docu volgen we de opkomst van Ashley Madison en het grote datalek in 2015 waardoor de privégegevens van 35 miljoen leden op straat lagen. Dit brak reputaties, relaties en sommigen beroofden zichzelf van het leven. Het is niet zozeer shocking maar wel interessant om de dominante relatiemythen in Christelijk, preuts Amerika (‘the one’, ‘soulmate’, ‘a good Christian’) te laten botsen met de andere god, Geld.
Bonus: Beroemde Amerikaanse stand-up comedian George Carlin over ‘stuff’. Uit 1986 maar niets is veranderd.